Portugiesischer Oktopus mit Kartoffeln aus dem Holzfeuer

23.08.2016
Portugiesische Küche
Portugiesische Küche

Ein Urlaubsziel in Portugal sind die Schieferdörfer Ferrara de Sao Joao. Die freundlichen Bewohner leben zum Teil noch heute von Landwirtschaft und Ziegenhaltung und man könnte meinen, die Zeit ist in diesem kleinen Örtchen stehen geblieben. Ist sie aber nicht. Pedro, unser Gastgeber, liebt das Alte und die Moderne. Vielleicht spiegelt das auch sein Lieblings-Sommerrezept (auf englisch): Oktopus mit im Holz gebratene Kartoffeln – für einen Grillabend geeignet.

Octopus made in the wood oven with baked potatoes

One of my favourite Portuguese recipes and traditional „delicacies“ is the „Octopus“ made in the wood oven with baked potatoes (Polvo lagareiro).

Is not too difficult to make and it uses a lot of olive oil. Even being a fish dish is tasty, strong and makes a very impressive table center. Of course on the highlights is using a good traditional bread to taste the olive oil and garlic sauce that comes with it.

In the winter is a great way to warm up my kitchen since i have a good old wood stove and oven inside. In the summer I normally do it in the outside wood oven where I bake bread. Actually we do this often both in the same day. Kids love to participate in the cooking process!

Very basic ingredients, for 4 People I use:

-800-1000 gr of clean octopus – the best way is buy it frozen in the supermarket and use it like that directly to the pot.

-4 or 5 garlic cloves

-1 bay leaf from my garden

-good „Portuguese“ olive oil (a lot!)

-organic coriander

-1 unpeeled onion

-15 to 20 unpeeled small potatoes

How I prepare it:

I put in pressure cooker the frozen octopus and the unpeeled onion without any water neither salt.

It only needs to cook for 15 minutes after the pressure whistle starts to blow.

While that is on the process, i clean very well the unpeeled potatoes and put them in water just until it starts boiling. After i drain all the water and put the potatoes in a oven tray with a lot of coarse salt around and on top of them.

When the octopus is done in the pressure cooker, I put it in a clay tray with the smashed garlic cloves, the bay leaf, the coriander and literally flood everything with olive oil. Like until cover the octopus with with it.

Both the octopus and potatoes tray need to be inside the oven for 30 minutes (200 degrees or a little more).

Just before serving a little trick: take each one of the potatoes to a wood board and punch them with your feast. Then mix the potatoes in the octopus tray with the olive oil involving them.

To enjoy it properly I like to eat it together with a good wine from Portugal Douro Valley. Just delightful.

Weitere Sommergerichte:

Ein altes korfiotisches Rezept: Skordalia
Rezept aus Tirol
Rezept aus dem Cilento

 

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One thought on “Portugiesischer Oktopus mit Kartoffeln aus dem Holzfeuer”

  1. alexios sagt:

    …mir gefällt überhaupt nicht, dass die Rezepte auf englisch geschrieben sind!!

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